Novi Sad
14.08.2023.
12:00 > 12:10
Već čitav vek Pasterov zavod je važna zdravstvena ustanova u Novom Sadu. Ovaj kompleks je spomenik kulture, a njegov važan deo čini i bista Luja Pastera.
  • kum pantela

    10.11.2023 18:27
    A koliko jos da se ceka za filter otpadnih voda u Dunav?
    Mislim jel tradicija taj smrad ili neka turisticka atrakcija... inace kako bi ostao
  • Душан Лалошевић

    17.08.2023 09:33
    Леп текст о Пастеру
    Г. Богосављевић је написао леп текст на 021. Др Адолф Хемпт је рођени новосађанин, крштен у Реформатској цркви 1886, када је имао 12 година, завршио гимназију у Сарајеву и медицину у Грацу, највеће откриће стабилне и мртве вакцине против беснила остварио у Пастеровом заводу у Новом Саду, чији је непосредни оснивач и први директор захваљујући врло напредној здравственој политици Краљевине СХС, као пензионер за време окупације враћен за директора и сачувао новосадски завод а укинут је Пастеров завод у Будимпешти. После ослобођења Мађарска никад није обновила Пастеров завод, јер кад се једном нека тако специјализована установа укине, тешко ће се обновити. Зато ни једна од наследница СФРЈ нема Пастеровог завода, јер је новосадски био једини активан после 1928. Хемпт се изјашњавао као "Немац фламанског порекла", јер му је отац пореклом из Белгије, са француског говорног подручја, а мајка Марија Мађарица из Будимпеште, обоје сахрањени за време 1. св. рата на гробљу у Лукавцу (БиХ), где је др Хемпт био општински лекар за време Аустоугарске. Од свих новосадских лекара једино његово име знам значајно за целокупну историју медицине, што је требало да посведочи серијал "Војвођани који су задивили свет" који је финансирао Покр. секретаријат за културу.
  • Anoniman

    15.08.2023 08:08
    Dobro je
    bila je čak ideja da se restoran Pera Ždera prebaci u kuću dr Hempta, sve bilo dogovoreno…izrenovirano sve do kraja. Ali hvala Bogu ništa od toga nije bilo. Vlasnik i dan danas kuka i priča kako su ga namestili
  • Da

    14.08.2023 14:39
    Nemac postavlja bistu Francuzu.

    Iz respekta.
  • Маша

    14.08.2023 13:48
    Било би лепо да се у Лиманском парку поставе бисте свих познатих музичара НС
  • Sabahudin

    14.08.2023 12:44
    Omerović
    U tekstu je nekako zaobiđen detalj o ulozi prof.dr Laloševića na polju očuvanja sećanja na lik i delo dr Hempta i uopšte postojanja Pasterovog zavoda u Novom Sadu...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna